Wednesday, December 29, 2010

Jalan2 kat JB

Awal bulan hari kami 1 family termasuk Kakchik, Boboy & Nina pegi JB. Attend kenduri bestfriend hubby, Zikri. Lama tak gi JB...lain jek rasanya. Rasa dulu cam lain, skang dah lain. Cam tak best jek....

 Bacaan Doa

 Bersama pengantin

 Cupcakes

 @ Danga Bay

 Lunch Asam Pedas Ikan Pari. Layanzzzz.........

On the way balik KL

Hehehe...tapi Hafiy enjoy la. Dapat gi jalan2. Kredit to Hafiy yang sgt bagus sepanjang perjalanan pergi dan balik. Love you....

Monday, December 6, 2010

1 tahun 5 bulan

Rabu,1 Disember 2010, genaplah 1 tahun 5 bulan aku breastfeed Muhammad Haidhar. Bermacam-macam jerih perih telah dilalui seperti tak pernah tidur lena sepanjang tempoh breastfeed, puting kena gigit sampai luka-luka, bengkak susu.....huh...macam-macam lagilah. Tapi itulah pengorbanan ibu buat anak tersayang. Hah..anak-anak, jangan ko lupa jasa ibu ni ha.........Sekejap je kan......dah nak besar anak-anak ni ha. I hope I can breasfeed till Haidhar reach 2 years old. Kawan-kawan blogger, doakan saya berjaya yer..... Amin


Tuesday, November 23, 2010

Tea Time

Let's break!!! It's tea time....
Semalam petang aku goreng cekodok pisang untuk anak-anak. Taktau nak buat menu apa untuk minum petang. Teringat ada sesikat pisang....hurm...apalagi, cekodok aje ler. Huh...sedap pulak pekena dengan teh tarik. MELETUP kak jah!!!


Tengok anak-anak....sedapnya mengunyah. Seronok tengok bebudak ni makan. Tak rugi tenaga ibu goreng cekodok untuk korang. Nanti ibu buat lagi, ok!!

Monday, November 22, 2010

Aidil Adha.....korban....

Salam Aidil Adha buat semua blogger yg beragama Islam. Semoga Aidil Adha kali ini memberi 1000 keinsafan dan menyedarkan kita tentang erti korban.
Tahun ni mak aku pun ambil bahagian untuk korban juga. Aku pun ambil juga tapi buat Aqiqah Haidhar. Jadi selesai sudahlah aqiqah Haidhar. Dah takde hutang k!!!

two philipinos guys & two cambodian girls from L&S Cosmetic & Toiletries with my mom (wearing purple jubah)

Acara melapah lembu

kepala lembu

Abah ku yang kekok melapah lembu

daging lembu

sungguh muslimah sekali!!

Tuesday, November 16, 2010

GIGI......oh....GIGI....

Nyut...nyut...nyut....adoi, sakitnya!!! Bilalah nak ok ni. Terbayang-bayang lagi macam mana doktor tu mencungkil-cungkil gusi aku sebab nak keluarkan geraham yang dah jahanam nih. Bius sampai 3 kali....aku dah rasa macam Mr. Bean. Hehehe....

Sakit wo...

Friday, November 12, 2010

S.A.K.I.T

Minggu ni minggu sakit sefamili. Hahaha...mana taknya, kejap yang ni demam, kejap yang tu sakit. Last week, Ma demam pastu Asya operate mata. Then Tihah demam. Zara masuk spital, infection paru-paru. Then semalam, aku lak yang tiba-tiba muntah-muntah. Peknen ke????? Huhuhu...jangan. Masa lom time lagi ;p

Tuesday, November 2, 2010

HAPPY BIRTHDAY, DEAR.....

"Happy birthday to you...... Happy birthday to you..... Happy birthday to Kak Long.... Happy birthday to you...."

   Happy birthday Kak Long. Walaupun Kak Long jauh kat Jeddah. Tak ngapelah, dah tugas nak buat macam mana kan..... Semoga dipanjangkan umur, diperbanyakkan rezeki, diberi kesihatan dan selalu dapat balik KL. Hehehhe.... Wish u a very good luck!!!

Friday, October 29, 2010

Wink....wink...wink....

Hehehe...saja jer nak tunjuk my new gadget ni ha....
Jangan jealous especially to my little sis, Ecah Nur si Gigi Besi.
Tengoklah I punya henpon Nokia C3 kaler pink ni...
Weehoo....


Canteknya.....kan?? kan??? kan??
Hahahaha......Ecah jealous la tu

Thursday, October 28, 2010

My kids...owhh...their growing up!!!

Sekejap je masa berlalu. Anak-anak pun dah makin besar dan ini bermakna kita pun semakin bertambah umur. Hafiy dah 3 tahun, Haidhar dah 1 tahun 4 bulan. Tak berapa bulan lagi dah masuk tahun 2011. Bertambah lagi umur kita yer....


 at playground

 tengah nyonyot limau nipis

 mari minum vitagen

funny face

Thursday, October 21, 2010

Permainan pembelajaran untuk bayi

Permainan pembelajaran memberikan keseronokan kepada bayi dan juga merangsang pembelajaran dan perkembangan otak bayi anda. Terdapat banyak permainan seperti ini di pasaran yang dapat membantu ibu bapa dalam usaha merangsang anak-anak sejak kecil lagi. Ini ialah fakta-fakta asas tentang bagaimana bayi belajar dan jenis permainan pembelajaran yang sesuai untuk anak anda terutama anak kecil yang berusia bawah 12 bulan.

Bagaimana bayi belajar
   Lazimnya bayi bertindak balas terhadap suara ibu bapanya.Pada masa yang sama, bayi juga bertindak balas kepada bunyi menarik yang lain. Apabila anda memilih permainan pembelajaran untuk bayi anda seharusnya mencari permainan yang mempunyai bunyi, warna yang cerah dan kontras seperti merah, hitam dan putih dan ianya mempunyai tekstur menarik yang membuatkan bayi teruja untuk menyentuhnya.

Bunyi
   Bayi bertindak balas terhadap bunyi dan beberapa permainan pembelajaran terbaik termasuk gegaran dan permainan muzik. Muzik yang menenangkan boleh mendodoikan biasanya terbaik untuknya. Permainan yang mempunyai muzik dikatakan mampu merangsang minda dan gambaran pada bayi. Mungkin anda boleh membeli satu alat permainan pendengaran pembelajaran iaitu apabila ditekan butangnya akan mengeluarkan bunyi menarik untuk anak anda.

Penglihatan
   Warna yang terang dapat merangsang penglihatan bayi anda. Dapatkan permainan dengan warna kontras dan corak yang bebeza. Anda juga boleh memilih untuk memiliki katil bayi nyang mengeluarkan muzik,mempunyai tekstur berbeza dan b oleh menggantungkan permainan di dalamnya. Alat permainan yang berwarna cerah mampu menarik perhatian bayi anda.

Permainan motor halus.
   Ada permainan yang digunakan untuk merangsang jari-jemari dan pergerakan  mata bayi anda. Dengan blok-blok lembut berwarna terang pasti membuatkan si bayi anda asyik bermain. Bayi akan membelek-belek permainan dan pada masa yang sama pergerakan matanya aktif melihat permainan itu bergerak.

Kemahiran kognitif.
   Terdapat beberapa permainan pembelajaran yang menggalakkan kemahiran kognitif pada bayi. Permainan pembelajaran seperti blok-blok binaan jenis kain, kotak-kotak aktiviti atau buku jenis kain sesuai untuk anak anda. Apa yang pasti, permainan pembelajaran ini mestilah mudah untuk bayi memegangnya.

Thursday, September 30, 2010

TIP & PETUA 1

LELAH
Bagi anda yang lelah, rebuslah beberapa biji bawang merah kecil sehingga lembut. Kisar dan tapis airnya. minum seminggu sekali.

SAKIT MULUT
Sekiranya anak anda mengalami sakit mulut, cubalah rawat dengan santan. Mula-mula masak santan daripada sebiji kelapa dengan satu cawan air. Setelah santan hampir menjadi minyak, masukkan 2 atau 3 tangkai daun pucuk manis sehingga warnanya putih. Angkat, sejukkan dan sapu dalam mulut anak anda.

MELAWASKAN KENCING
Jika anda ada masalah ketika membuang air kecil, cubalah petua ini. Kisar 2 potong nenas yang kurang masak dengan 2 gelas air. Tapis dan minum airnya 2 kali sehari.

SENAK PERUT
Jika anda berhadapan dengan masalah senak perut dan selalu sendawa angin, petuanya adalah rebus 4 atau 5 tangkai cili kering (tangkainya sahaja) bersama 2 ulas bawang putih dan 3 cawan air. Campurkan sedikit halia. Minumlah beberapa kali.

GASTRIK
Ambil sebiji kurma dan campurkan dengan sedikit susu kambing atau susu lembu asli yang segar. kemudian minum sebanyak 2 kali sehari.

Raya...Raya...Raya...

   Lamanya tak buka blog since Ramadhan. Macam-macam hal sampai tak sempat so hari ni nak cerita sikit apa yang jadi sepanjang Aidilfitri.
   Yang paling best masa Ramadhan, Haidhar dah mula berjalan!!! Sekarang dah laju. so raya aku amatlah letih melayan dia berjalan. Bila dia letih, main duduk je tak kira kat atas jalan ke dan terus merangkak dan yang pastinya baju dia akan kotor. Arghhh....ponin den!! Tapi best melayan kerenahnya. Terkedek-kedek dah macam itik pulang petang.
   Hari raya macam biasa la. Malam raya ada takbir kat rumah nenek so semua sanak saudara berkhemah kat sana la dari buka puasa sampai malam. Aku raya kat Wangsa dulu tahun ni. Petang baru gerak ke Kelantan. Tahun ni balik kampung guna 2 kereta. Hahaha...mana nak muat dah kalau naik 1 kereta je. Haidhar dah makin buas. Tak dok diam langsung. Hafiy la yang paling best. Dok sorang-sorang kat belakang....luas. Perjalanan macam biasa, 8 jam. Tapi yang tak bestnya, esok hari semasa dalam perjalanan ke Pasir Mas, kereta aku rosak. Klac habis, tak boleh masuk gear. Nasib baik ada begkel yang dah buka dan sanggup baiki kereta aku. Melayang RM400. Apa nak buat.

 Malam Raya kat rumah nenek

My sweet family

 Family in-laws

 Hafiy kat kubur arwah Tok

 My loves

 Rumah Umi

  Tahun ni macam tak berapa best je raya. Adakah kerana aku dah tua??? Hahaha.... Dah tua rupanya...kehkehkeh... Raya ni untuk anak-anak jelah. Tapi maknya pun tumpang juga...tumpang beli baju raya.
   Harap-harap raya tahun depan makin meriah.

Wednesday, August 11, 2010

Ramadhan Datang Lagi

SALAM RAMADHAN....

   Pejam celik...pejam celik....dah first day puasa. Sekejap je masa berlalu. Rasa macam baru sambut raya...dah nak raya lagi. Tahun agak teruja bila sambut puasa. Insya Allah..dapat puasa penuh kot tahun ni. Hehehe...sejak pasang implanon neh...aku  tak period so rasanya dapat le penuh tahun ni. Amin....

   Tahun ni Ramadhan agak mencabar buat aku dan juga hubby ku. Dengan Haidhar yang payah sangat nak tinggalkan dia sorang-sorang. Nak kena tidurkan dulu baru boleh buat kerja. So cabarannya...macam mana nak masak untuk buka puasa??? Takkan aku nak masak pagi-pagi buta sebelum dia bangun.... macam mana ekk... think..think..think..!!! Jadi terpaksalah aku memasak sambil menjadi 'jaga'. Takut nanti makanan tak masak, anak aku yang 'masak'!! Hangusss!!! Haidhar bukan jenis nak dengar cakap. Ini versi komando!!! Dengan aku-aku sekali jadi komando. Hahaha....

   Hubby pulak..lain ceritanya. Disebabkan aku tak boleh nak tinggalkan Haidhar kat sape-sape maka berseoranganlah hubby ku meniaga kat downtown. Dahlah bulan puasa memang orang ramai giler. Tak cukup tangan le laki aku nanti. mana nak ke tandas, mana nak makan, mana nak layan customer. Kesian sangat tapi apa boleh buat. Aku tak boleh nak tolong. Kalau dibawaknya Haidhar ke sana pun lagi menyusahkan. Bukan boleh dok diam...maklumlah komando!!! masa baby dulu senang...tidurkan je, settle!!! Skang ni jangan harap ler.

   Walau apa pun, Ramadhan tetap akan diharubgi dengan sabar dan takwa. Masalah-masalah tu akan tetap menjadi santapan dikala aku memang tak boleh nak santap.

   Kepada semua bloggers yang beragama Islam...Selamat Berpuasa!!!

  

Friday, August 6, 2010

Ogos....

   Ogos datang lagi....dan ini bermakna my luvly hubby turn 28. Hahaha...everybody getting older and older. What to do...cycle of life. Face it!! And damned it...i got fever on my hubby's birthday. Can't celebrate even only for two of us because my little baby also got fever. ;(
   Banyak birthday yang nak kena wish this month. Firstly...of course my hubby, then Asya (sis-in-law), Mak (mom-in-law) then Kakak (sis-in-law). Tapi macam takde celebration because Mak and Kakak birthday falls on Ramadhan. Tak kisah pun...for me. Tak tahu mereka kan....hehehe... Lagipun Asya's not here...she's in Melaka.
   Next week dah Ramadhan...sekejap jek. Pejam celik pejam celik....masa semakin pantas berlalu. Jam pun semakin cepat berdetik. Bangun pagi..tau-tau dah petang lepas tu malam dan pagi balik. Tapi aku lalui benda yang sama je setiap hari. Bilalah nak berubah. Ya...I know it's gonna take a few maybe a long time to back to normal. Takpelah...demi anak-anak.
   Hahaha...nanti nak raya pulak!!! Baju raya la pulak..duit raya....duit nak balik untuk raya...duit..duit..duit...!!!
   Jom cari duit!!!
  

Wednesday, July 21, 2010

Celebrating birthday Atok, Acu & Haidhar

   Rasa macam dah lama tak update blog ni. Dah nak akhir bulan pun... Hurm...baru teringat pasal birthday mereka yang disayangi. Sambut lewat seminggu. Kesian...nak buat macam mana kan... Kekangan masa. But everything went well. Sambut juga walaupun tanpa kek, lilin dan hadiah.

   Kami sambut birthday kat tempat yang dipanggil 'Laman Kasih'. Wah...kasih-kasih, sayang-sayang gitu. It is a nice place to hangout....gempak la jugak. Ala-ala taman gitu...sesuai nyah.... Cuba tengok muka birthday boy ni. Hehehe...macam-macam memek muka dia. Dah setahun dah umurnya. Cepat je masa berlalu.


   Walaupun takde acara besar-besaran, tetap seronok. Sambut dengan anak beranak pun dah cukup. Meriah dek 2 beradik yang macam-macam perangainya. Hafiy bukan main seronok lagi main lari-lari. Tak terkejar ayah.... Haidhar,biasalah kalau makanan belum ada depan mata, mana nak dia duduk kat kerusi tu.


   Love u all....sorry coz tak ada hadih untuk korang2 yang sambut birthday. Just a nice dinner at the cozy land. Haidhar....next year punya birthday ibu bagi kek ok!!!


                                                                       Birthday Girl

                                                               The Parrot at the cafe

Monday, June 28, 2010

Happy Again

   4 hari selepas operation, Hafiy dah happy balik. Tapi bertambah-tambah 'naughty' la pulak. Ntah apa yang dia lalui masa dok kat spital tuh. Hehehe
 
   Tapi kesian la....... Habih dah pagar kat sebelah kena runtuh dek doktor gigi tu. Nak buat macam mana...untuk kebaikan dia juga. Bila sengih...hehehe...sungguh menawan kalbu. Wakaka..... Bila tanya mana gigi Hafiy. Doktor ambik, katanya.

   Jap lagi nak balik rumah Aki dia, mesti kena sakat je la. Yelah, belum jumpa Aki dan Wani lagi sejak depa balik dari umrah semalam. Terima jelah Hafiy. Nasib baik dia tak berapa faham lagi kalau tak mesti dia malu nak jumpa orang. Yelah...dah takde gigi. Banyak lak tu!!!

   Apa-apa pun, Ibu tetap sayang Hafiy!!

 

Saturday, June 26, 2010

bila Hafiy masuk wad

   Tak disangka-sangka, cempedak dah jadi nangka. Wahhh....gitu!!!. Memang jadi nangka pon. Dari kecik, dah jadi besar giler. Cian kat Hafiy. Huhuhu.... Itulah nak cerita nih.

   Bermula dengan sakit gigi. Bila makan jek, sakit. Makan jek, sakit. Dah langsung tak nak makan. Dah asyik sakit gigi jek, so kami pon bawa le Hafiy pegi dental. Ye lah...kesian le. Asyik sakit je, sampai tak boleh nak makan. Bila dentist periksa, katanya bengkak gusi je. Dibaginya ubat antibiotik dan ubat tahan sakit. Oklah....ingatkan sakit gigi, nak kena cabut. Sampai je kat rumah, aku pun suapkanlah ubat-ubat tu ke mulut Hafiy. Jam 3 pagi, tiba-tiba Hafiy terjaga menangis-nangis. Ya Allah!!! Kenapa pipi dia bengkak ni??? Besar giler. Tu yang cempedak dah jadi nangka. Muahahaha.......

   Tindak balas ubat agaknya Itu yang kami berdua fikir. Tapi kenapa tak surut-surut??? Musykil...musykil.... Maka, pagi Isnin tu aku suruh la ayahnya telefon dentist tu, tanya samada memang akan jadi macam tu ke selepas makan ubat. Dentist tu suruh habiskan ubat, kalau tak surut juga bengkaknya datang balik.

   Pagi Selasa, suami aku bawa Hafiy jumpa detist tu semula. Yelah, dari malam Sabtu sampai ke hari Selasa tak juga surut bengkaknya. Dentist tu periksa gusi Hafiy, dia cakap gusi tu dah bernanah. Disebabkan Hafiy baru 3 tahun, dentist tu minta kami pergi klinik. So, ayahnya bawa la pegi klinik yang kebetulan kat sebelah dental tu je. Tapi doktor kat klinik tu tak berani nak buat apa-apa. Doktor tu bagi surat untuk refer kat hospital.

   Ayahnya terus bawa Hafiy balik rumah ambil aku dan Haidhar. Kami terus pergi hospital. Sampai kat bahagian kecemasan Hospital Sg Buloh, jam pun dah pukul 2.30 petang. Huh....dari pagi ulang alik. Kesian suamiku.... Pukul 3 petang, barulah tiba giliran Hafiy. Tak sampai 5 minit kat dalam bilik doktor, aku dengar Hafiy menjerit-jerit. Doktor ambil darah dia...patutlah.

   15 minit kemudian, MA (mediacal assistant) bawa kami pergi Klinik Pakar Bedah Mulut. Bila tengok signboard tu, gerun lak aku. Kenapa dia bawa kami datang sini??? Masuk dalam klinik, daftar lepas tu jumpa doktor. Doktor periksa gigi Hafiy. Lepas terus beritahu kami, Hafiy mesti dimasukkan ke wad petang tu juga. Hafiy mesti dibedah untuk buang nanah kat gusi tu. Kes Hafiy dah jadi kes 'emergency' sebab dia umurnya bawah 6 tahun. Terkejut aku dengar. Kesiannya...macam mana nanti. Sakit tuh...

   Malam tu, Hafiy ditemani ayahnya kat wad. Aku tak boleh nak temankan sebab Haidhar breastfeed. Kesian ayah...melayan kerenah Hafiy. Malam tu dia menangis-nangis nakkan aku. Bila telefon, terus nangis. Sdih aku dengar. Suami aku beritahu, doktor akan buat surgery tu samada esok pagi ataupun tenghari. Harap tak ada apa-apa yang tak baik berlaku.

   Esoknya tepat jam 12 tengahari, Hafiy dan suamiku masuk ke 'operation theatre'. Seram jek bunyinya kan... Pembedahan selesai dalam 2 jam 30 minit. Suami aku beritahu, Hafiy sedar jek terus bangub tarik wayar-wayar kat badan dia. Darah tersembur-sembur keluar dari mulut. Nangis sambil jerit sakit...sakit. Tak dapat aku bayangkan. Kesian, doktor cabut 10 batang gigi dia yang dah rosak. Bayangkan...1o batang!!!

   Masa aku sampai kat wad. Dia dah tidur. Dengan wayar kat tangan, mulut berdarah. Sedih sangat...pilu je hati ni. Dia mmasih kena berpuasa sampai petang. BIla terjaga je, minta susu. Sedih...sedih... Petang tu, Acu, Atok, Tok Chik datang melawat. Awo memang cuti, temankan aku kat hospital. Kami gilir-gilir naik jumpa Hafiy sebab kanak-kanak bawah 12 tahun tak dibenarkan masuk wad. Kenalah gilir-gilir jaga Haidhar kat lobi hospital tu. 

   Esoknya, Hafiy dah dibenarkan keluar. Nasib baik tak ada apa-apa infection kalau tak mesti kena tahan wad lagi. Bukannya apa, kesian suamiku. Ingat senangke nak jaga budak kecik yang sakit. Tak sakit pun macam-macam perangainya. Malam pertama kat hospital pun suami aku tak boleh nak tidur. Hafiy asyik nak beriba jek. Bayangkan dari malam sampai ke pagi. Nak ke dewan bedah pun berdukung. Siap pakej pukul-pukul mika ayah lagi. Sampai pecah-pecah bibir ayah.

   Alhamdulillah....Hafiy dah sihat. Balik rumah pun happy jek. Macam tak pernah sakit. Melompat sana, melompat sini. Terlebih pulak nakalnya dari biasa. Apa-apa pun...thanks to pihak hospital kerana menyelamatkan Hafiy.

   Credit to suamiku yang menjadi ayah mithali' LOve you...
   

Thursday, June 17, 2010

The Breast Pump

Divide your movements into easy-to-do sections. If you fail, divide again.-Peter Nivio Zarlenga


     When my wife started back to work after the birth of our son, we had agreed taat continuing him on breast milk would be the best thing to do.
     We went to the store and bought the deluxe breast pump. When purchased insulator bags for the bottles. We cleared out extra space in the refrigerator.
     Then six hours into the first day, my wife called me at work.
        "Ken, I can't bear it anymore."
        "Your job?" I asked.
        "No, this breast pump," she complained. "I feel like a cow in the big city."
        "In the city?"
        "Well, actually in the toilet stall, where I just sat milking away my entire lunch break while listening to the young secretaries gossip over the noise of the hand blower."
        "You sit on the toilet?"
        "Well, where did you think I would do it?" she asked. "In the copier room? What would I say? 'Come on in, guys, don't mind me; I'm just sucking nourishment from my breast. Oh, and by the way, the legal size paper's over there on the table, under my blouse.'"
     That night we regrouped. We reminded ourselves of the health benefits of the breast milk, and my wifr reconfirmed her desire to put her best foot forward.
     Noon the next day she called.
        "I feel like I'm doing something illegal," she announced.
        "Why?"
        "Because I hide out in the bathroom."
        "People don't care," I said. "I'm sure everyone supports your decision."
        "What do you suppose people who don't know what I am doing in there think when they walk into the bathroom and all they hear is the low hum of an electrical device behind a bathroom stall?"
        "Maybe your boss should provide a breast pumping room," I suggested. "Where the new mothers can..."
        "Sit around watching each other pump their bare breasts?" she interrupted.
        "Well..."
        "Maybe we could also share home remedies for chapped nipples," she added sarcastically. "We could even take turns bringing snacks."
     On the second night, we held hands and prayed to God. Still, my wife assured me, she was dedicated to breast milk.
     Come the third day, she was on the phone by 10 AM.
        "There is only one stall close to the outlet to plug in my pump," she explained.
        "So?"
        "So, I had to wait until the stall was free,which wasn't easy when my breasts were so engorged they began erupting. I had to open my bra and empty out on the floor."
        "That's embarrassing,: I said.
        "Actually, the bad part is when the milk ran down around the feet of whoever was on the inside of the stall I needed. I imagine she'll throw away her shoes after something like that."
     When I got home, I noticed the deluxe breast pump and insulator bags were stuffed into the trash can.
     I never said a word.

-Ken Swarner, Chicken Soup for the Working Mom's Soul.


Hahaha....
Thats why my breast pump also ended in the box and I put it away from my eyes.
And now, I'm naturally breastfeed my son!!!!

Wednesday, June 2, 2010

My planning.....

Huh....apalah nak buat ya. Dah hampir 2 tahun aku dok rumah, menjadi surirumah ( ye ke??). Dah boring la. Kita dah biasa bekerja, bila lama tak buat apa-apa rasa macam lembap je otak ni. Nak fikir pun slow jek. Ntah ler....

Skang ni aku masih lagi breastfeed si Haidhar sambil-sambil tu aku pun tengah ajar dia minum susu formula gak. Bukan dah taknak breastfeed tapi kalau dah asyik menggigit je kerjanya...mano den nak tahan!!! Terpaksalah ajar dia susu formula. Lagipun nanti nak hantar dia gi Taska macam abangnya, Hafiy. Kena hantar juga...nanti manja. Melepek jek kerjanya. Satu kerja pun tak boleh nak buat.

Tulah....dalam dok menung-menung tu, apalah nak buat bila dah hantar Haidhar ke Taska. Dalam otak tu, plannya nak masuk kelas menjahit. Ok tak?? Yelah, bukan ler nak buka kedai jahit tapi sekurang-kurangnya boleh jahit baju sendiri. Nak belah sana, nak manik sini. Suka hati....

Nak cari kedai satu untuk melebarkan lagi sayap perniagaan (wah...ayat. Kelassssssssss gitu). Takkan nak dok downtown sampai tua. Ye tak??!!

Apa lagi nak buat ek??? Nantilah aku fikir-fikirkan lagi...

Ngantok.....

Thursday, May 13, 2010

Taska oh taska....

Tak boleh terima pun tetap kena terima. Dah macam tu caranya nak buat macam mana. 


Logik ke tak logik....pengetua taska punya mak yang meninggal, taska tutup 2 hari. Apa kena mengena staf-staf taska dengan mak pengetua taska tu?? Pelikkan. Aku ni oklah, surirumah. Habis yang orang lain yang mana bekerja tu, kena ambil cuti la??? Kan ke menyusahkan tu. 


Bagi pendapat akulah, bila kita pilih untuk menghantar anak-anak kita ke taska ataupun nursery adalah sebab tak mahu berhadapan dengan masalah nak kena selalu ambil cuti. Sebab di taska ada ramai pengasuh yang memang dibayar gaji untuk menjaga anak-anak kita. Kalau seorang yang cuti, ada yang lain.


Tak macam kalau kita hantar kat rumah orang. Kalau babysitter tu ada hal nak kena balik kampung ke, ada kematian ke....kan dah tak boleh nak jaga anak kita. So terpaksa ibu-ibu yang bekerja ni ambil cuti. Dan mungkin juga ada kaum ayah yang terpaksa ambil cuti juga sebab si ibu tak dapat nak cuti.


Taska ni pulak memang selalu cuti. Semua public holiday dia sapu. Huhuhu....pening-pening. Itulah yang aku pelik sangat pasal taska ni. Dah lama aku perhatikan. Kalau bukan sebab dekat dengan tempat kerja laki aku mungkin dah lama aku tukar anak aku kat taska lain. Apa nak buat....

Wednesday, May 12, 2010

Selamat Hari Ibu & Selamat Hari Lahir (Hafiy, Ma & Aku)

4 acara, sambut serentak. Jimat dan seronok. Yang paling seronok.....sponsored by my lovely sister. Muahaha.... Best...best....best.

Location: Aroma Ikan Bakar, Jeram. Tepi pantai walaupun pantainya tak boleh mandi. Nak main-main air pun tak dapat, dik.... Heheehe....air surut. Kalau tak surut sekalipun, memang tak boleh nak main air. Pantainya berlumpur. Tapi pemandangan tetap menarik.


Hurmmm....sunset. Dah lama tak tengok sunset macam ni. Indahnya ciptaan tuhan. Cantik sangat. Dapat jugak la aku snap a few pics. Tetap cantik walaupun tak guna DSLR (teringin sebenarnya....).

View kat sana memang cantik. Hafiy suka main pasir siap beerkaki ayam tapi tu lah...pantainya tak berapa nak bersih sangat. Anyway it's a great getaway for a weekend sambil makan-makan. Credit to Acu...


Thank you sangat kat Acu sebab sudi le belanja semepna Hari Ibu & Hari Lahir kami 3 orang. Jasa mu dikenang (hurmm....nak bagi apa lah birthday dia nanti. Huhuuhu....) Nak kena simpan duit ni. Kang Acu minta bukan-bukan, mati aku. Hahaha...

Makan kat sini boleh tahan juga. Sedap wo.... Kenyang aku, sampai dah takde tempat nak sumbat. Siap tapau lagi. Bob yang jadi 'sweeper' pun tak larat nak habiskan (hahaha...jangan marah yer Uncle Bob). Nama tempat ni Aroma Ikan Bakar, Jeram. Perjalanan memakan masa lebih kurang 45 minit dari Sungai Buloh. Tapi berbaloi sebab makanan sedap-sedap.


Apa lagi yer?

Oklah...selamat hari ibu buat ma dan selamat hari lahir buat hafiy, ma dan juga aku. Love you all


Saturday, May 8, 2010

Ronda-ronda KLCC, rai birthday Hafiy & Amel dan makan seafood @ Tanjung Gila.

Uiks....dah lama giler tak update blog. Banyak sangat kekangan.... So...there's a lot of stories to tell. Shall we begin now??


We start with 'Ronda-ronda KLCC'. 24 April 2010....di petang yang syahdu. Sebenarnya kami suami-isteri tak tahu kemanakah arah tujuan nak bawa dua putera ni jalan-jalan. 


     "Ayah! Nak bawak bebudak ni gi mana ni?" tanya si Ibu.
     "Kat mana tempat yang dah lama sangat kita tak pergi?" soal si Ayah.
     "Mana ek?? Ntah...One Utama?!" si Ibu mengagak.
     "Bukan!" jawab si Ayah.


Tanpa memberikan sebarang jawapan, si Ayah terus menekan pedal minyak. Si Ibu yang masih belum tahu arah tujuan hanya diam di dalam kereta sambil melayan kerenah si kecil. Dah masuk area KL, barulah aku dapat agak. Huh!! KLCC rupanya.... Kami parking kereta kat area taman. Belum apa-apa lagi Hafiy dah excited. Kami terus ke food court. Isi perut dulu...lapar nih. Hafiy makan sepinggan Nasi Ayam...bukan main berselera lagi. Haidhar pun banyak gak makannya...ibu macam biasalah....


Dah settle isi perut, baru le kami jenjalan kat dalam KLCC tu.Lama siot aku tak gi KLCC. Haidhar...ni lah kali pertama dia pergi KLCC. Hahaha....kata je dok KL. Nak jejak KLCC...kalau tak bersebab, haram.......  Hmmm...takde mende yang menarik pun kat dalam ni. So, kami pun pegilah taman. Boleh juga si Hafiy ni lari-lari. 


Kami pun pegilah ke area playground. yang silapnya. playground tu kan sebelah je dengan taman air. Apa lagi...menggelupurlah si Hafiy. " Nak mandi...nak mandi!!!" Alahai..manalah ibu ada bawa baju. Tak sangka pun Ayah nak bawa korang ni ke sini. Aduyaii!!!

Hah!! Baru teringat, ada seluar pendek kat dalam kereta. Dapat dua beradik ni main air. Haidhar pun bukan main happy lagi. Tak dapat main air kat Sunway Lagoon, KLCC pun jadilah...


Hafiy & Amel Birthday Bash, 25 April 2010 bertempat di Wangsa Melawati. Kehadiran oleh sanak saudara area Keramat. Apa yang dapat disimpulkan di sini ialah...everything is about 'ULTRAMAN'. 70% hadiah adalah berupakan Ultraman. Baju Ultraman, mainan Ultraman. Sampaikan kek pun Ultraman. Dah masuk peringkat serius ni!!!


Hafiy yang masih belum faham pengertian sebenar sambutan 'Happy Birthday' layan jelah. Orang suruh tiup lilin, taknak sampai nak nangis. Suruh buka hadiah...last2 Ayah yang excited tolong bukakan. Habis tu, macam mana!!! Hua...hua....






Makan-makan seafood @ Tanjung Gila, Port Klang. 1 Mei 2010. Makanan ditaja oleh Ayah Chik, uncle ku yang baru dapat bonus. Hehehe...

3 buah rumah punya penduduk telah memenuhi 2 meja besar di Muara Ikan Bakar Tanjung Gila. Makanan enak-enak. Tapi kesian kat abah, makan nasi lemak je sebab sakit lutut. Kalau makan seafood kang lain pulak jadinya. So, Abah jaga Haidhar, Ibu sental semua seafood2 yang dihidangkan kat atas meja berlapik kain merah tu. muahahaha.... Tapi sakit gak tekak ni dok asyik bertempik kat hafiy yang berlari sana-sini. Bukannya apa..kang hilang pulak kat tengah2 orang ramai tu. Ha...mana den nak cari.



Thanks to Ayah Chik yang sudi belanja kami sekeluarga except to Abang Jay yang tak join sbb pergi meniaga. Huhuhu...cian Abang Jay. Takpe, Ibu dah makan double untuk U... I love u....



Wednesday, March 24, 2010

Malam 18 Mac 2010

18 Mac 2010.

Malam ni aku kena pergi Tmn Dato' Senu. Ada pengantin nak pakai inai untuk majlis nikah esok harinya. Dah lama cik kak ni booking. Dari tahun lepas...

Jam 8 malam. Kereta ni buat hal pulak. Enjin tak nak hidup. Si Hafiy dah tak senang duduk. Huh...nak ikut la tu. Hehehe...tak dapat. Kalau jenis yang boleh duduk diam, boleh jugak aku bawa buat teman. Haidhar....nasib baik tidur. Relaks jap...... Dan akhirnya, hidup gak kereta Perdana ni (kete mak aku).

Siap 'buckle'kan Haidhar kat car seat, dengan pantasnya aku menekan pedal minyak menuju ke Wangsa Maju. Ngeh....nak kena hantar Haidhar kat mentua aku dulu. Minta tolong jagakan. Maklumlah....dah takde orang lain yang boleh jaga. Mak mentua juga yang jadi mangsa. Terima kasih mak....

8.45 malam. Alamak...aku dah lambat ni. Janji dengan pengantin kol 9. Semuanya gara-gara kereta tak boleh nak 'start' tadi. Harap-harap aku tak sesat.... Pernah sampai Tmn Dato' Senu tapi tak berapa nak ingat. Maklumlah, masa pergi dulu duduk sebelah pemandu.

Sampai Tmn Dato' Senu....Huh...mana pulak kondo ni. Si pengantin cakap, "this the only condo at Tmn Dato' Senu". Pening juga nak mencari walaupun 'the only one'.Baik aku telefon. Kalau tak lagi entah kemana-mana pulak. Kesian pengantin.... (kesian kat aku sebenarnya....)

9.15 malam. Sampai rumah pengantin dengan bantuan kakak si pengantin  yang menjemput aku kat Sentul Boulevard. Masuk je rumah aku teruskan kerja aku. Takut nanti lambat pula balik. Yelah, buat inai ni bukannya 5 minit boleh siap. Makan jam juga....

1.20 pagi. Alhamdulillah..... Akhirnya siap juga inai pengantin. Sakit pinggang aku. Takpe...demi mencari rezeki untuk anak-anak. Ingat senang ke nak buat. Nasib baik pengantin nak corak yang sederhana simple takdelah lama sangat nak melukisnya.


Selesai kerja dan minum segelas air, aku pun bergegas ke kereta. Yelah...dah lama sangat tinggal anak. Dah la Haidhar tu demam. Buatnya asyik nangis je, kesian pulak kat mak mentua aku. Esok pagi dia kerja. Tapi, bila aku sampai kat kereta.....

Arghhh.....kena block!!! Penduduk kat sini 'double parking'  sebab kat situ tak cukup 'parking space'. Memang giler la...kereta banyak. Sepanjang jalan tu semua 'double park' dan kereta aku menjadi mangsa. Huhuhu....macam mana nak balik ni. Aku pun telefon la pengantin.

Nak dijadikan cerita, kakak si pengantin yang hantar aku ke Downtown Cheras. Terpaksa la balik dengan hubby ku sayang. Tapi kena tunggu sampai habis meniaga. Takpelah...dah nasib. Nasib baik Haidhar tidur, tak banyak meragam. Dia pun tahu ibu ditimpa kesusahan.

Huh...malam yang panjang. Anyway...thanks to pengantin yang sudi booked aku untuk inaikan, kakak pengantin yang jemput dan siap hantar aku, Kerch yang dapatkan booking inai, Tihah yang jagakan Hafiy, mak dan Kerch yang jagakan Haidhar, ma yang bagi guna Perdana dan Hubby yang tunggu kat downtown.

Monday, March 1, 2010

Kekejaman yang semakin menggila

Gila...perkataan yang tepat untuk menggambarkan betapa kejamnya lelaki itu sehingga sanggup menyepak dan memijak si kecil sehingga menyebabkan kematian. 

Sesiapa yang mengikuti kisah si kecil di helaian berita dan siaran tv semalam pasti mengetahui cerita si malang ini. Kenapalah zaman moden ni masih ada manusia yang tak berhati perut. Masih sanggup melakukan perkara yang keji itu. 

Laporan dalam Berita Harian hari ini menyatakan, kemungkinan besar penderaan bukan hanya dilakukan oleh suspek iaitu teman lelaki ibunya tetapi ianya membabitkan lebih kurang 5 individu lain. Ya Allah...bayangkan betapa seksanya tubuh kecil tu menanggung seksaan. Tahu tak...baru 3 tahun umurnya. Kita yang dah tua bangka ni pun kalau kena cubit sakit....

Agaknya inilah balasan yang diberi kepada ibu si mati kerana melakukan dosa. Bersekedudukan dengan lelaki yang dicintai tetapi menjadi penyebab kematian anak sendiri. Betapa bodohnya tindakan si ibu dan betapa kejam si lelaki.

Tiada lagi kompromi buat si pesalah. Hanya hukuman gantung yang sesuai buat dirinya.... Huh..tak best. Seksa dulu sepertimana yang telah dilakukan kepada si kecil, Syafia Humairah. 

Kepada adik Syafia Humairah, semoga Allah S.W.T memcucuri rahmat dan menempatkannya dikalangan mereka y ang beriman. Al- Fatihah....

Wednesday, February 24, 2010

Tahniah...tahniah...tahniah....

Alhamdulillah...semakin bertambah umat Nabi Muhammad S.A.W. 

Tahniah buat sahabatku, Wanie, yang telah selamat melahirkan anak sulungnya yang diberi nama Qaisara Qistina. Uihsss...kemain lagi nama anak dara ko yer Wanie. Hehehe.... Aku pun belum berkesempatan lagi melawat anak beranak ni. Banyak sangat halangan. Insya Allah, weekend ni kot baru nak pegi.

Seronok dengar kengkawan dah ada anak. Ni yang buat rasa macam nak tambah lagi. Hehehe...Yelah tu ...kang aku jugak yang pening kepala nak menjaga kalau rapat sangat umurnya. 

Buat Wanie, aku doakan semoga engkau suami isteri akan menjadi ibubapa yang yang baik. Kadilah contoh yang baik buat anak2. Selamat berjaga malam....


Sunday, February 14, 2010

Takziah buat sahabat

Sedih hati ni bila terima berita daripada seorang teman rapat mengenai kehilangan bayi dalam kandungannya. Memang sangat memeranjatkan. Yelah...for almost 5 or 6 years waiting suddenly it's gone. Inilah antara ujian dari Yang Maha Esa dan ia mengingatkan aku bahawasanya aku adalah antara insan-insan yang beruntung kerana telah dikurniakan 2 orang anak lelaki yang sihat.

Alhamdulillah...semalam dia telah selamat menjalani proses mencuci rahim di hospital (not sure which hospital) dan aku doakan semoga dia cepat sihat dan dapat teruskan hidup seperti sediakala. Aku tau kau boleh!!! Kepada semua yang mengalami situasi sebegini, tabahkanlah hati. Tiap yang berlaku pasti adalah hikmahnya.

Friday, February 12, 2010

Penyusuan Ibu.....bagus untuk anak, bagus untuk ibu


Salam semua....

Huh...what a tough day. Sekarang baru ada masa nak buka blog. Biasalah....sibuk dengan anak-anak sampai kerja rumah pun tak sempat nak buat. So, bila dah settle semua baru la kita meng'update' blog. Heehee...

So, kali ni aku nak borak pasal penyusuan ibu. Bila cerita pasal ni, so aku dengan bangganya nak war-warkan bahawasanya aku adalah salah seorang di kalangan ibu-ibu di dunia ni yang menyusukan anak. Bangga nih!!! Alhamdulillah....aku masih lagi 'breastfeed' anak aku yang no.2, Haidhar, sampai sekarang. Umur Haidhar pun dah 7 bulan dan bermakna dah 7 bulan lah juga aku menyusukan dia.

Niat nak 'breastfeed' anak aku ni memang aku tanam dalam hati sejak dapat tahu aku mengandung lagi. Masa anak sulung dulu, Hafiy, aku cuma susukan dia masa dalam pantang. Itupun tak sampai sebulan. Tapi masa tu, aku belum terdedah lagi dengan kebaikan menyusukan anak. Masa tu hanya fikir, habis pantang...mula kerja. So, it's better if i'm not breastfeed  my baby. Sebenarnya masa tu aku tak tahu macam mana nak menyusukan anak kalau aku pergi kerja. Disebabkan kurang pengetahuan dalam hal-hal ni, aku terlepas pengalaman menyusukan anak.

Jadi...masa mengandungkan Haidhar, aku banyak baca buku, browsing internet dan tanya kawan-kawan pasal 'breastfeed' ni. Alhamdulillah...sekarang ni memang banyak info mengenai 'breastfeed' dan masyarakat di Malaysia pun dah mula menyedari akan kebaikan menyusukan anak.

Tapi masih ada yang beranggapan menyusukan anak ni susah. Susah nak jaga badan, susah kalau nak bawa anak keluar berjalan-jalan....ishh...semua susahlah. Alah...kalau susah sikit apa salahnya kan??!! Tapi itulah, banyak yang mereka tak tahu. Sebenarnya, bila kita menyusukan anak, ibu-ibu ini sebenarnya telah berjaya membakar 500 kalori. Itu untuk sehari. So...bayangkan aku yang dah menyusukan anak selama 7 bulan. Maintain jek.... hehehe...

Kalau selama ni rasa susah nak bawa anak keluar disebabkan 'breastfeed', sekarang tidak lagi. Dah banyak pusat beli belah  yang menyediakan ruang untuk para ibu menyusukan anak. Dari segi pakaian pulak, dah banyak fesyen-fesyen pakaian untuk ibu menyusu. Apa susah??!!

Banyak kebaikan yang akan kita dapat bila kita menyusukan anak kita. Selain dari apa yang aku dah cerita kat atas tu, aktiviti ni juga dapat mengeratkan hubungan antara ibu dan anak itu sendiri. Sebenarnya banyak lagi yang aku nak cerita pasal tajuk ni. So...aku sambung next time lah yer...

Buat bakal-bakal ibu...janganlah takut untuk menyusukan bayi anda.

Tuesday, February 9, 2010

Permata Hatiku


Siapa sangka....umur menjangkau 28 tahun, anak dah 2. Hehehe...dan inilah 'permata hatiku', Muhammad Hafiy dan Muhammad Haidhar. Lasak!!! Sometimes tu rasa macam dah tak terlayan dengan kerenah masing.

My first born, Hafiy. This year masuk 3 tahun. Mulut petah, dah macam bertih jagung. Popping...pop..pop..pop...never stop talking. Sampai si Ayah cakap. "Hafiy....boleh berhenti cakap kejap, boleh tak?!". Hehehe....Ayah pun tak larat nak layan. Duh.... Antara perkataan yang selalu diucapkan sekarang ni.."cikit je....baaaaanyakkk.....punn....boleh???" Ada lagi...tapi banyak pulak nak kena list down. Hahaha....

"winkle....winkle...little star...how i wonder what u are", "negaraku....anah umpahnye ayah ku....akyat idop, tu dan juu..., amat baya...tuhan nia kan....aja ta....amat betahta...."
Lagu yang dia belajar kat taska...mula-mula dengar, tak faham. Dua tiga kali nyanyi, baru boleh catch up. Fenin...fenin....

My second little boy, Haidhar. Manja sangat...sampai tak boleh tinggal. Must be some at his side & of course its gonna be me. Sekarang dah 7 bulan. Baby lain dah mula nak merangkak tapi dia belajar gear reverse dulu. Asyik mengundur jek....hehehe....golek2 boleh le. Chubby...like me when I was a baby. Hurm....gemuk aku dulu rupanya (tp cute. hehehe...)

Alhamdulillah....sampai hari aku masih lagi 'breastfeed' Haidhar. Syukur....masa pregnant lagi memang aku dah berhajat nak breastfeed selama yang boleh. And thats why, dia ni manja sangat dengan aku.

Itulah dia...permata hatiku. Sayang sangat walaupun kengkadang naik pening jaga dua-dua nih.

Love both of you...from Ibu.