Thursday, May 13, 2010

Taska oh taska....

Tak boleh terima pun tetap kena terima. Dah macam tu caranya nak buat macam mana. 


Logik ke tak logik....pengetua taska punya mak yang meninggal, taska tutup 2 hari. Apa kena mengena staf-staf taska dengan mak pengetua taska tu?? Pelikkan. Aku ni oklah, surirumah. Habis yang orang lain yang mana bekerja tu, kena ambil cuti la??? Kan ke menyusahkan tu. 


Bagi pendapat akulah, bila kita pilih untuk menghantar anak-anak kita ke taska ataupun nursery adalah sebab tak mahu berhadapan dengan masalah nak kena selalu ambil cuti. Sebab di taska ada ramai pengasuh yang memang dibayar gaji untuk menjaga anak-anak kita. Kalau seorang yang cuti, ada yang lain.


Tak macam kalau kita hantar kat rumah orang. Kalau babysitter tu ada hal nak kena balik kampung ke, ada kematian ke....kan dah tak boleh nak jaga anak kita. So terpaksa ibu-ibu yang bekerja ni ambil cuti. Dan mungkin juga ada kaum ayah yang terpaksa ambil cuti juga sebab si ibu tak dapat nak cuti.


Taska ni pulak memang selalu cuti. Semua public holiday dia sapu. Huhuhu....pening-pening. Itulah yang aku pelik sangat pasal taska ni. Dah lama aku perhatikan. Kalau bukan sebab dekat dengan tempat kerja laki aku mungkin dah lama aku tukar anak aku kat taska lain. Apa nak buat....

Wednesday, May 12, 2010

Selamat Hari Ibu & Selamat Hari Lahir (Hafiy, Ma & Aku)

4 acara, sambut serentak. Jimat dan seronok. Yang paling seronok.....sponsored by my lovely sister. Muahaha.... Best...best....best.

Location: Aroma Ikan Bakar, Jeram. Tepi pantai walaupun pantainya tak boleh mandi. Nak main-main air pun tak dapat, dik.... Heheehe....air surut. Kalau tak surut sekalipun, memang tak boleh nak main air. Pantainya berlumpur. Tapi pemandangan tetap menarik.


Hurmmm....sunset. Dah lama tak tengok sunset macam ni. Indahnya ciptaan tuhan. Cantik sangat. Dapat jugak la aku snap a few pics. Tetap cantik walaupun tak guna DSLR (teringin sebenarnya....).

View kat sana memang cantik. Hafiy suka main pasir siap beerkaki ayam tapi tu lah...pantainya tak berapa nak bersih sangat. Anyway it's a great getaway for a weekend sambil makan-makan. Credit to Acu...


Thank you sangat kat Acu sebab sudi le belanja semepna Hari Ibu & Hari Lahir kami 3 orang. Jasa mu dikenang (hurmm....nak bagi apa lah birthday dia nanti. Huhuuhu....) Nak kena simpan duit ni. Kang Acu minta bukan-bukan, mati aku. Hahaha...

Makan kat sini boleh tahan juga. Sedap wo.... Kenyang aku, sampai dah takde tempat nak sumbat. Siap tapau lagi. Bob yang jadi 'sweeper' pun tak larat nak habiskan (hahaha...jangan marah yer Uncle Bob). Nama tempat ni Aroma Ikan Bakar, Jeram. Perjalanan memakan masa lebih kurang 45 minit dari Sungai Buloh. Tapi berbaloi sebab makanan sedap-sedap.


Apa lagi yer?

Oklah...selamat hari ibu buat ma dan selamat hari lahir buat hafiy, ma dan juga aku. Love you all


Saturday, May 8, 2010

Ronda-ronda KLCC, rai birthday Hafiy & Amel dan makan seafood @ Tanjung Gila.

Uiks....dah lama giler tak update blog. Banyak sangat kekangan.... So...there's a lot of stories to tell. Shall we begin now??


We start with 'Ronda-ronda KLCC'. 24 April 2010....di petang yang syahdu. Sebenarnya kami suami-isteri tak tahu kemanakah arah tujuan nak bawa dua putera ni jalan-jalan. 


     "Ayah! Nak bawak bebudak ni gi mana ni?" tanya si Ibu.
     "Kat mana tempat yang dah lama sangat kita tak pergi?" soal si Ayah.
     "Mana ek?? Ntah...One Utama?!" si Ibu mengagak.
     "Bukan!" jawab si Ayah.


Tanpa memberikan sebarang jawapan, si Ayah terus menekan pedal minyak. Si Ibu yang masih belum tahu arah tujuan hanya diam di dalam kereta sambil melayan kerenah si kecil. Dah masuk area KL, barulah aku dapat agak. Huh!! KLCC rupanya.... Kami parking kereta kat area taman. Belum apa-apa lagi Hafiy dah excited. Kami terus ke food court. Isi perut dulu...lapar nih. Hafiy makan sepinggan Nasi Ayam...bukan main berselera lagi. Haidhar pun banyak gak makannya...ibu macam biasalah....


Dah settle isi perut, baru le kami jenjalan kat dalam KLCC tu.Lama siot aku tak gi KLCC. Haidhar...ni lah kali pertama dia pergi KLCC. Hahaha....kata je dok KL. Nak jejak KLCC...kalau tak bersebab, haram.......  Hmmm...takde mende yang menarik pun kat dalam ni. So, kami pun pegilah taman. Boleh juga si Hafiy ni lari-lari. 


Kami pun pegilah ke area playground. yang silapnya. playground tu kan sebelah je dengan taman air. Apa lagi...menggelupurlah si Hafiy. " Nak mandi...nak mandi!!!" Alahai..manalah ibu ada bawa baju. Tak sangka pun Ayah nak bawa korang ni ke sini. Aduyaii!!!

Hah!! Baru teringat, ada seluar pendek kat dalam kereta. Dapat dua beradik ni main air. Haidhar pun bukan main happy lagi. Tak dapat main air kat Sunway Lagoon, KLCC pun jadilah...


Hafiy & Amel Birthday Bash, 25 April 2010 bertempat di Wangsa Melawati. Kehadiran oleh sanak saudara area Keramat. Apa yang dapat disimpulkan di sini ialah...everything is about 'ULTRAMAN'. 70% hadiah adalah berupakan Ultraman. Baju Ultraman, mainan Ultraman. Sampaikan kek pun Ultraman. Dah masuk peringkat serius ni!!!


Hafiy yang masih belum faham pengertian sebenar sambutan 'Happy Birthday' layan jelah. Orang suruh tiup lilin, taknak sampai nak nangis. Suruh buka hadiah...last2 Ayah yang excited tolong bukakan. Habis tu, macam mana!!! Hua...hua....






Makan-makan seafood @ Tanjung Gila, Port Klang. 1 Mei 2010. Makanan ditaja oleh Ayah Chik, uncle ku yang baru dapat bonus. Hehehe...

3 buah rumah punya penduduk telah memenuhi 2 meja besar di Muara Ikan Bakar Tanjung Gila. Makanan enak-enak. Tapi kesian kat abah, makan nasi lemak je sebab sakit lutut. Kalau makan seafood kang lain pulak jadinya. So, Abah jaga Haidhar, Ibu sental semua seafood2 yang dihidangkan kat atas meja berlapik kain merah tu. muahahaha.... Tapi sakit gak tekak ni dok asyik bertempik kat hafiy yang berlari sana-sini. Bukannya apa..kang hilang pulak kat tengah2 orang ramai tu. Ha...mana den nak cari.



Thanks to Ayah Chik yang sudi belanja kami sekeluarga except to Abang Jay yang tak join sbb pergi meniaga. Huhuhu...cian Abang Jay. Takpe, Ibu dah makan double untuk U... I love u....